MUDO Poomsae

I Taekwondo Poomsae (mönster), tillämpas alla grundtekniker. Attack- och försvarsrörelser tränas mot en visualiserad motståndare och lär hur grundteknikerna är tänkta att användas praktiskt. Linjen och riktningen i rörelserna är viktiga i poomsae. Poomsae hjälper även att kontrollera andning och styrka.

Taeguk Poomsae – symbol och mönstrens betydelse
Taeguk är en symbol som representerar kosmos skapelse och mänskligt liv. Cirkeln symboliserar evighet och det röda och blå fältet symboliserar yin (um på koreanska) och yang, motsatsernas ömsesidighet. I Taeguk förenas därför kosmos och människan i symbios. De åtta symbolerna runt cirkeln kallas gwe. Varje mönster i Taeguk Poomsae motsvarar en av dessa symboler.

Taeguk poomse har en filosofisk och historisk bakgrund men är framför allt en genomgång av elevens grundträning i Taekwondo. Taeguk Poomsae utgår från grundtekniker, ibland med tyngdpunkt på hand, ibland på fot, ibland med jämvikt mellan de två. Betoningen på kraft och hastighet varierar också från Poomsae till Poomsae, från långsamma och kraftfulla till snabba lätta rörelser.

På MUDO Academy är Poomsae en viktig del i grundträningen. MUDO Academy är ledande i Sverige i Poomsae med otal medaljer på svenska och internationella medaljer. Vår stormästare Kwanjangnim Ji-Pyo Lim har varit förbundskapten för både det svenska och finska landslaget. Att tävla i Poomsae är helt och hållet frivilligt och vi har ingen elitisering. För att tävla ska man bli medlem i Team Academy.