MUDO informerar om läget

Information till alla medlemmar med anledning av Coronaviruset.

MUDO Academy följer myndigheternas rekommendationer och direktiv kring Coronautbrottet. Rekommendationerna innebär i korthet att om man som medarbetare, instruktör eller medlem känner av sjukdomssymtom bör man precis som alltid avstå från träning tills dess man är helt frisk.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Uppdatering 10 mars

Nyligen kom Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer. Samtidigt som vaccinationer är i full gång så ser det ut som att vi är på väg in i en tredje våg. För att MUDO ska fortsätta kunna vara öppet så behöver vi göra det vi kan för att ge trygghet till medlemmarna och bidra till att minska smittspridningen.

Instruktörer och assistenter kommer hålla extra avstånd. Vid situation kommer även instruktörer och assistenter använda munskydd.

Uppdatering 11 jan

Fredag 8 januari antogs den nya provisoriska pandemilagen och samma eftermiddag kom nya beslut som gäller från söndag 10 januari. Lagen är generell och vi på MUDO försöker få mer tydlighet i detaljerna. Fram till dess har vi tagit ett beslut om en stark begränsad nyintagning för att, först och främst, ge plats för alla våra aktiva medlemmar. Vi har tidigare haft ett max tak på antal personer i både salar och totalt i lokalerna men med den nya pandemilagen har vi nu en siffra att gå efter.

Anpassningar på MUDO Odenplan

50 min träning

En generell förändring som påverkar alla pass från 6 år med gult bälte och upp, är att passen, så länge lagen är aktiv, behöver kortas ner med 5 min, så alla pass blir 50 min långa för att folk ska hinna lämna lokalerna innan det är dags för nästa pass. (Träningen för barn 3-5 år och 6-9 år nybörjare och fortsättning har redan idag 45-50 min träning och påverkas inte av förändringen.) Detta för att undvika att vi överstiger det totala max antalet personer i hela lokalen. En förkortning av träningen med 5 min ger oss möjlighet att ge så många som möjligt plats på passen.

5 min innan träning

Att träna på MUDO är också att träffa sina vänner både före och efter. Tyvärr har vi ett extraordinärt samhällsläge där vi alla behöver ta ansvar och hjälpa till. Vi ber därför alla deltagare att, så fort träningen är klar, lämna klubben så snart det går, så att deltagarna till nästa pass kan komma in.

Vi ber också alla att inte komma in för tidigt, utan komma tidigast 5 min innan träningen börjar och så långt det går, komma ombytta.

Anpassningar på MUDO Orminge

Vårt center i Orminge är på 800 kvm, max antal som samtidigt får vistas i centret uppgår till 80 personer. Lilla salens träningsyta är på 90 kvm och totalt 105 kvm inkl läktaren. Stora salen är på 255 kvm. Vi har nu pausat all kontaktträning och fokuserar på teknik och mittsträning och utgår från en allmän distans på 1-2 meter från varandra när vi tränar. Vi får då plats med upp till 14 deltagare i lilla salen och 30 deltagare i stora salen.

MUDOs ansvar

Den nya lagen innebär ökade kostnader, både administrativt och praktiskt, för att hantera de olika nya åtgärderna och därtill även lägre intäkter när vi nu minskar på nyintagningen. Men vi tycker det är viktigt att vara en del i arbetet för att minska på smittspridningen och även om nya restriktioner och lagar kommer ganska tätt efter varandra med ibland väldigt kort framförhållning, så gör vi på MUDO så gott vi kan för att ta vårt ansvar. 

Personligt ansvar

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att minska på smittspridningen så att vi kan fortsätta erbjuda träning. Vi vill därför åter be alla föräldrar, till barn från 6 år och äldre, om hjälp och komma med barnen ombytta och i största möjligaste mån och endast lämna och hämta. 


Uppdatering 14 dec
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

Bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta

Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:

 1. hålla avstånd till varandra
 2. inte dela utrustning med varandra
 3. när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
 4. undvika gemensamma omklädningsrum
 5. resa till och från aktiviteten individuellt
 6. utföra aktiviteten i mindre grupper.

Dessa råd gäller inte barn och unga födda 2005 och senare.

Uppdatering 29 okt
Från 29 okt, och initialt fram till 19 nov, gäller nu följande särskilda allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:

■ Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
■ Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

De nya direktiven berör oss på MUDO Academy och vi tar ansvar för att hjälpa till att minska smittspridningen i samhället.

Under rådande omständigheter är nu, än större social distansering önskvärd. Vi ber därför om hjälp av föräldrarna till barn och ungdomar mellan 6-15 år att fram till och med 19 nov, INTE sitta kvar på anläggningen utan endast lämna och hämta barnen.

Vi förstår det ökade besväret och tackar stort i förväg för den visade hänsynen och förståelsen för den rådande situationen.


Uppdatering 20 mars
MUDO anpassar verksamheten efter rådande läge och har ett nytt träningsschema från lördag 21 mars.

Uppdatering 15 mars
SATS – Nordens största kommersiella gymkedja stänger fram till 25 mars.
Friskis & Svettis med 109 anläggningar och över 5% av Sveriges befolkning fortsätter hålla öppet.
Friskis såsom MUDO följer myndigheternas rekommendationer och därför håller vi på MUDO öppet som vanligt. 

Ändras rekommendationerna, följer vi efter och ändrar hos oss. Vi har idag inga anläggningar eller samlingar där besöksantalet överstiger 500 personer. Skulle myndigheterna fatta ytterligare beslut kommer vi naturligtvis att följa dem.

Allmänna Riktlinjer
Håll dig hemma om du känner dig det minsta hängig. Träna gör vi aldrig med sjukdom i kroppen. För att hålla virussjukdomar borta rekommenderas generellt att:

 1. Tvätta händerna ofta och ta inte på dig själv i ansiktet. Handsprit är ett bra alternativ om du inte har möjlighet till handtvätt.
 2. Hosta och nys i armvecket.
 3. Den internationella samsynen är att spridning av smittan sker av personer med symptom på sjukdom. Men speciellt i början på sjukdomen känner en del bara milda symptom och kanske inte känner sig sjuka. Rekommendationen är därför, om du precis varit i något av länderna med spridning av viruset så ska man helst träna hemma eller utomhus tills man haft minst två hela dagar med helt säker frisk känsla i kroppen.

Uppdatering 10 mars
Idag höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för smittspridning av Corona viruset till nivå 5.  Detta innebär att man idag ser det som mycket hög risk för spridning. På grund av Folkhälsomyndighetens höjning av risknivån, så kommer följande rekommendationer till alla som tränar:

 1. Vid minsta tecken på förkylning, feber eller hosta så ber vi er att stanna hemma och undvika så mycket social kontakt som möjligt.
 2. I vår träning har vi få övningar med nära kontakt men kommer under resten av mars att helt undvika sådana övningar i väntan på att risknivån sänks igen.
 3. Om man varit ute och rest eller har hälsat på någon som varit på resande fot i UD:s utpekade länderna (Kina, norra Italien, Österrike (Tyrolen), sydöstra Sydkorea och Iran) så är rekommendationen att man är hemma under två veckor innan man återvänder till träningen.

Uppdatering 9 mars
Vi ställer in MUDO Mästerskapen 13 april och flyttar det till ett senare tillfälle

Uppdatering 2 mars
MUDO Academy har beslutat att ställa in vår planerade Korearesa 2020 pga den rådande osäkerheten gällande Corona utbrottet.


Vid frågor är du alltid välkommen att maila oss på info@mudo.se.